пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

Революція гідності: ми маємо пам'ятати !


Протестні акції Євромайдану - РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ, розпочалися в Україні 21 листопада 2013 року, як реакція на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно поширилися після силового розгону демонстрації в Києві вночі 30 листопада.

    Президент України Петро Порошенко підписав Указ про святкування щорічно 21 листопада Дня гідності та свободи. 
     У сільській книгозбірні на  честь Героїв Небесної Сотні, оформлена дошка пошани тих волинян, які загинули під час революційних подій у Києві. Доповнює дошку вірш юної  читачки Мартинюк Анни, яка навчається у 6 класі і присвятила віршовані рядки героям Євромайдану.

Моїм героям…
Україно люба! О матінко мила,
За що тебе тая влада так занапастила?
За що  у твій бік плювала, за що незлюбила?
За що твої землі щедрі кровію полила?
Україно, ти вже  стала як мертвеє поле-
Для війни і для розбрату, для болю для горя.
Пішли в Київ воювати чеснії люди.
Хай розквітне Україна , хай горя не буде!
І повстали українці, за правду повстали.
Беркути ж то люті вовки, по людях стріляли.
Та хіба ж це теж не люди, чи серця не мають?
Малих хлопчиків й дівчаток без батька лишають!
Тож воюйте, люди добрі, за долю країни
І спиніть вовків проклятих! Слава Україні!
МАРТИНЮК АННА.  С.ЛИЩЕ


Упокій, Господи, душі спочилих слуг Твоїх: безневинних людей, які отримали кулю від злочинців у своєму прагненні до свободи, вояків Небесної Сотні, Самооборони та мирних протестувальників, і всіх тих, хто положив життя своє за волю України, і всіх християн, і всяку душу, яка спочила і Твоєї Милості потребує, і прости їм всі провини їхні, вільні й невільні, і подаруй їм Царство Небесне, і створи їм вічну пам’ять. Амінь


вівторок, 18 листопада 2014 р.

День працівників сільського господарства



      Щороку, в третю неділю листопада, в Україні відзначають День працівників сільського господарства, як професійне свято. З нагоди цього дня в актовій залі будинку культури с.Лище відбулось урочисте зібрання та святковий концерт.  На  свято запросили всіх працівників СГ ТзОВ «Лище»: ветеранів праці, механізаторів, фермерів, спеціалістів сільського господарства  всіх, хто своєю невтомною працею забезпечує  нам щедрий урожай.
     З професійним святом трударів села привітали директор Волинської філії національної акціонерної компанії „Украгролізинг” Григорій Люлька, сільський голова Віталій Шкорупський, директор школи Тетяна Науменко. 


 Святослав Євгенович Карбовський та Ігор Васильович Крикавський кращим працівникам СГ ТзОВ „Лище” вручили цінні  подарунки  – холодильники, пральні машини, мультиварки, електром’ясорубки, праски.




Музичні вітання лунали від заслуженого народного ансамблю пісні і танцю "Колос" та фольклорної групи ЗОШ I-III ст. с.Лище.  



суботу, 8 листопада 2014 р.

"Наша мова єднання – це українська"



      У день Преподобного Нестора - Літописця 9 листопада, українська спільнота відзначає День української писемності та мови. І це закономірно. Адже українська земля народила сина, який усвідомлював значення всього, що відбувалося на ній, прагнув зберегти національну пам'ять з вірою в те, що її не розгублять, а примножать нащадки.З цієї нагоди для учнів 5-7 класів Лищенської  загальноосвітньої школи  педагогічним колективом  та працівниками шкільної та сільської бібліотеки було організовано  літературну годину  "Наша мова єднання – це українська". Про історію свята, особливості його відзначення, про мову і значення її для українців йшла мова під час заходу.


      Своєю творчістю та думками про сучасний стан  української мови, поділилась Євгенія Назарук – член Національної Спілки письменників України.
        Заступник директора із виховної роботи Маргарита Москаленко привітала присутніх зі святом та вкотре наголосила учням  про їхнє українське коріння.
       Конкурс читців «Живе поезія у слові» виявив найкращих декламаторів. Ними стали:Ткачук Христина, Лук'янчук  Дарина, Мосіюк Катерина.
      У сільській книгозбірні представлена книжкова виставка під назвою «О рідна мово! Ти – голос поколінь, землі, віків…». Виставка складається з енциклопедичних видань, навчальних, художніх, публіцистичних та періодичних видань з питань української мови.  


середу, 5 листопада 2014 р.

Волинські письменники дітям




Чергову творчу зустріч волинських письменників організувала центральна районна бібліотека в Лищенській загальноосвітній школі з учнями 9-11 класів. На цей раз в гості до старшокласників завітали Микола Шостак, Марія Пишук, Лукія Василевська, Євгенія Назарук та Наталія Бугай.
  В своїх виступах поети продовжили тему патріотичного виховання молодого покоління, прищеплення в них любові до рідного краю, до України.




На згадку про зустріч письменники подарували свої книги, Наталія Бугай – диск з власною піснею, а Микола Шостак почастував учнів цукерками.

На завершення зустрічі начальник відділу у справах молоді та спорту райдержадміністрації Інна Крочук подякувала письменникам за змістовні та повчальні виступи.



Етнорозвідка «Великий день – Великдень»

      Жодне свято не приносить стільки радості та душевної теплоти як Великдень - найвеличніше свято року, тому з ним пов’язана низка напроч...