вівторок, 30 квітня 2013 р.

Михайло Коцюбинський: сто літ пам'яті



Минуло 100 років відтоді, як перестало битися полум'яне серце неповторного майстра слова. Але незгасаюча пам’ять про Михайла Коцюбинського назавжди залишиться у серцях наступних поколінь. 

     
         З нагоди 100-річчяня смерті письменника  в сільській бібліотеці  відбувся   вечір - портрет «Михайло Коцюбинський: сто літ пам'яті» за участю вчителя  української мови та літератури Лищенської ЗОШ Таренди Раїси Євгенівни. Старшокласники переглянули  документальний фільм «Осяяний сонцем». Цей фільм – телепортрет Михайла Коцюбинського, якого не випадково називають «поетом краси природи та краси людської душі». У сюжеті переплелися спогади родичів письменника, його листування і уривки з творів. Все це створює в уяві глядача картину життя Коцюбинського, розкриває його родинні стосунки, смаки й уподобання, допомагає хоча б трохи наблизитися до розуміння як він писав свої твори, що саме надихало його.



      «Мовна практика Коцюбинського — один з яскравих прикладів широкого підходу до розвитку літературної мови. Не заперечуючи ваги різних стилів української мови, слів-новотворів, оригінальних виразів, конструкцій, він головним джерелом збагачення мови літератури вважав загальнонародну розмову», - зауважила Раїса Євгенівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Етнорозвідка «Великий день – Великдень»

      Жодне свято не приносить стільки радості та душевної теплоти як Великдень - найвеличніше свято року, тому з ним пов’язана низка напроч...