пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Ти у сузір'ї інших мов так неповторно - гордо сяєш

Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирають мову.                        (ЛінаКостенко) 
 Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу —  скарбом, що передається від покоління до покоління, із уст в уста, що об’єднує минуле і прийдешнє. Мова — живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба у чистоті берегти цей нетлінний скарб.
       9 листопада 1997 р. Указом Президента України Леоніда Кучми  встановлено свято - День української писемності та мови  в нашій країні. Воно спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвитку, пропаганди і популяризації, та водночас демонстрацію її краси й багатства, літературної довершеності. Це свято гуртує всіх нас на шляху  відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе в рідному слові. 
        Відзначення 9 листопада Дня української писемності та мови не випадкове, адже цього дня православна церква вшановує пам’ять Преподобного Нестора-літописця (бл.1050–1114)—послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
       У бібліотеці села Лище до Дня української писемності та мови створено книжкову виставку "...Ти у сузір'ї інших мов так неповторно - гордо сяєш".


Немає коментарів:

Дописати коментар

Етнорозвідка «Великий день – Великдень»

      Жодне свято не приносить стільки радості та душевної теплоти як Великдень - найвеличніше свято року, тому з ним пов’язана низка напроч...