понеділок, 28 листопада 2016 р.

Скошені голодом:вивчаємо, пам'ятаємо

                                                       
"Дзвони пам'яті б'ють у скронях,
Їх відлуння летить у вись
33-й - страшний, голодний
У майбутнім не повторись!"
                                                     Тетяна Буряк


Проблема голодомору 1932-1933 років  живе в пам'яті українського народу і хвилює світ. Вона десятиліттями замовчувалася в СРСР. В Україні стало можливим говорити про голодомор після грудня 1987 року. 26 листопада 1998 року підписано Указ Президента України "Про встановлення Дня пам'яті жертв голодомору". У 2000 році цей день отримав назву День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій і відзначається кожну четверту суботу листопада. 4 листопада 2005 року з метою забезпечення належного вшанування жертв та постраждалих від голодоморів, відновлення історичної справедливості, утвердження у суспільстві нетерпимості до будь-яких проявів насильства Президент України Віктор Ющенко затвердив Указ №1544 "Про вшанування жертв і постраждалих від голодоморів в Україні", в якому голодомори названі геноцидом українського народу.
  У сільській бібліотеці на споминок цієї трагедії  з учнями 8-9 класів було проведено відео-урок "Голодомор - велика трагедія українського народу". Учні ознайомилися з викладкою літератури "Скошені голодом: вивчаємо, пам'ятаємо". Хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв і постраждалих  та запалили свічку пам'яті.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Етнорозвідка «Великий день – Великдень»

      Жодне свято не приносить стільки радості та душевної теплоти як Великдень - найвеличніше свято року, тому з ним пов’язана низка напроч...